Acords Català

La gran nit del Sant Jordi, el clímax del Rock Català

04 / Novembre / 2014 - Albert Muñoz -
La gran nit del Sant Jordi, el clímax del Rock Català

14 de juny de 1991. 
22.104 persones al Palau Sant Jordi. Rècord europeu de públic en un recinte tancat. 

Els Pets, Sopa de Cabra, Sangtraït i Sau. 
Zenit històric del Rock Català. 

Recordada com el clímax del moviment del Rock Català, la nit del 14 de juny de 1991 va ser la gran nit del Palau Sant Jordi, quan més de 22.000 persones van assistir al macroconcert organitzat per Ressons, l’organisme de promoció musical de la Generalitat.

L’impacte social i mediàtic d’aquell concert no tenia precedents, i no és d’estranyar, doncs reunia a quatre dels més grans d’aquella època. Els Pets de Constantí, nascuts al 85, van delectar al públic amb cançons com “Vine a la festa” o “Tarragona m’esborrona”, al igual que l’estil heavy de Sangtraït, que va fer cantar a milers de persones temes com “El vol de l’home ocell” o “Els senyors de les pedres”. Per suposat, “El tren de mitjanit” o “Boig per tu” també van sonar aquella nit de la mà de Sau, nascuts cinc anys abans. I la cirereta del pastís, els popularment més coneguts Sopa de Cabra van oferir el seus “L'Empordà” o “El boig de la ciutat”, ja convertits en himnes d’aquell moviment musical, que aquella nit va tocar el cel.

Avui ja fa més de 23 anys d’aquella vesprada, però la revista Enderrock va produir en el seu quinzè aniversari, l’any 2008, el documental “La gran nit del Sant Jordi”, que ens apropava en certa manera a l’essència del que va ser aquella nit. Us deixem amb el tràiler:

Només ens queda donar les gràcies a tota aquella generació, per haver donat l’empenta necessària a la nostra música i per haver fet possible l’assentament del Rock Català a tots els nivells. També cal recordar a la mítica Companyia Elèctrica Dharma i a Lax’n’Busto, els dos grans enyorats en aquella nit màgica. Probablement, sense tots ells la música catalana no hauria avançat tant, i tot i que en context i estil força diferents, el seu legat segueix present a dia d’avui amb totes les noves promeses del panorama musical català. Felicitar també a Els Pets, per aguantar al peu del canó durant tant de temps i per la seva fantàstica evolució cap a un pop més madur i profund, no menys aclamat que el seu rock agrícola de fa 20 anys.

Per la Gran nit del Sant Jordi, pel Rock Català i per la música, gràcies.