Acords Català

La descendència de Peret, el pare de la rumba catalana

10 / Octubre / 2014 - Genís Pena -
La descendència de Peret, el pare de la rumba catalana

Peret ens deia adéu el passat mes de setembre, i Catalunya veia com li marxava un dels referents musicals d’aquestes darreres dècades. La identitat musical del país està en deute amb el gitano barceloní, que va patentar, ja fa uns anys, l’anomenada “rumba Catalana”.

Molts dels grups que actualment triomfen al panorama musical, beuen de la influència de Peret. El músic català va aconseguir fer de la Rumba un estil estimat i ballat per tots els catalans i, actualment, la rumba (actualitzada), segueix estan al capdavant de les llistes. La fórmula ha variat en alguns casos, però segueix mantenint l’esperit alegre i engrescador que tenien les cançons de Peret.

Per una banda, estan aquell seguit de grups que han decidit mantenir, com a base de les seves cançons, la rumba més pura. Parlem de bandes com La Troba Kung-Fú, Dusminguet, Gertrudis...

També però, molts dels grups referents que han renovat l’escena de la música catalana segueixen amb la formula ideada, ja fa més de quaranta anys, per Peret. Txarango, La Pegatina, o inclús Els Catarres en serien exemples clars a Catalunya, encara que noms com Los Delinqüentes o Muchachito Bombo Inferno, amb més anys de recorregut al mercat espanyol, també són fruit de la descendència de Pedro Pubill “Peret”.