Acords Català

Avui no toca! 20 de maig: ‘Dia sense música’

20 / Maig / 2015 - Genís Pena -
Avui no toca! 20 de maig: ‘Dia sense música’

Busqueu els acords de totes les cançons que vulgueu a la nostra pàgina, però guardeu-vos-els pel dia 21 i posteriors (o, com a mínim, no toqueu les cançons en públic). Aquest 20 de maig se celebra ‘El dia sense música’ en contra de l’IVA cultural. A acordscatala.cat us responem les preguntes bàsiques per entendre aquest dia ‘trist’, però, que esperem que serveixi per a millorar la situació que viuen els artistes avui en dia. Sense ells, nosaltres no estaríem aquí.

Per què se celebra?

L’IVA cultural fa més de dos anys que està ofegant als artistes amb un 21%. La protesta pretén pressionar al Govern per a reduir el tipus impositiu que actualment redueix el consum de música en viu. L’objectiu és assolir un IVA ‘superreduit’ que representi només un 4% (l’establert per als llibres, revistes i diaris.) Els organitzadors han elaborat un manifest - que podreu trobar entrant a la pàgina www.undiasinmusica.org  sota el lema “Sense música la vida seria un error” (d’un tal Friedrich Niestzsche, que deia saber del que parlava).

En què consisteix?

La idea és no celebrar cap concert ni cap activitat musical a cap de les principals ciutats espanyoles. Les tres capitals que més música programen – Barcelona, Madrid i Bilbao- s’han sumat a la proposta i nombroses promotores, sales i representants del sector han cancel·lat la seva programació durant el dia 20. A més, també s’espera que moltes emissores de ràdio deixin d’emetre música i des de l’organització s’invita a tothom a no escoltar-ne durant aquestes 24 hores.

Qui hi participa?

Són nombrosos els artistes que s’han sumat a la proposta. Joan Manuel Serrat, Lax’n´Busto, Vetusta Morla, Leiva... I no només artistes. Sales catalanes com la BARTS (Barcelona) i la Mirona (Girona) i festivals com El Cruïlla o el Black Music festival s’han pronunciat a favor de la proposta. Durant el dia s’aniran celebrant diferents actes de protesta a les principals ciutats.

Com puc col·laborar?

A més dels artistes, tothom qui vulgui pot participar amb la iniciativa. Mitjançant les xarxes socials es promou el hashtag #undiasinmúsica (#undiasensemúsica) per a que la gent hi pengi un ‘selfie’ amb un tros d’esparadrap tapant-se la boca com a símbol de protesta. Des de Change.org també s’ha engegat una petició que pretén arribar a les 500.000 firmes per a presentar-ho de forma oficial al Govern.