Acords Català

Els 15 discs catalans més rellevants del 2014

21 / Desembre / 2014 - Genís Pena -
Els 15 discs catalans més rellevants del 2014

El 2014 s’acaba, i això és sempre sinònim de llistes. A AcordsCatalà també n’hem volgut preparar una. No valorarem quin és millor (per això esteu vosaltres) però aquí us seleccionem els quinze discs catalans que han marcat aquest any. El panorama musical està més viu que mai i ho hem d’aprofitar. Prohibit passar al 2015 sense portar-ne uns quants a l’Ipod.

txarango-som-riu-portada

Txarango - Som riu
Estan al front, liderant el panorama musical català. Tenen clar allò que fan i els hi funciona a la perfecció. Amb ‘Som riu’ tornen a passar per la rumba, l’ska i el pop, però ja sonen a ells. Ja sonen a Txarango.
Cançons clau: Músic de carrer, Som un riu, Com dues gotes d’aigua.

Només-dentrar-hi-ha-sempre-el-dinosaure-Els-Amics-De-Les-Arts

Els Amics de les Arts - Només d’entrar hi ha sempre el dinosaure
Han canviat. Després dels dos discs d’or per ‘Bed&Breakfast’ i ‘Espècies per catalogar’, els Amics han prescindit del trio de vents i han afegits distorsions de hammond al que catalogaríem com un disc més rock. Tot i així, en algunes de les cançons han conservat clarament el seu estil “amics”, que els manté a les posicions més altes.
Cançons clau: Ja no ens passa, El mite de Prometeu, Preferiria no fer-ho.

judit-neddermann-tot-el-que-he-vist-portada

Judit Nedderman - Voldria que fossis aquí
La sorpresa de l’any. Un disc que evoca tendresa, humilitat. Un recull d’històries d’aquelles que fan caure la llàgrima, vestides amb melodies musicalment molt ben construïdes i guiades per la qualitat i la plasticitat de la seva veu.
Cançons clau: Com pot ser, Voldria que fossis aquí, Avi.

390_oques_grasses_diguenhi_com_vulguisOques Grasses - Digue-n’hi com vulguis
Costa apropar-se a allò que tothom vol, i fer-ho d’una manera original. Oques grasses han sabut trobar una fórmula diferent i que a més, enganxa. 2014 ha estat, sense dubte, el seu any.
Cançons clau: Sexy, Coet, Velocitat de lluç.

mishima-l-ansia-que-cura-portadaMishima - L’Ànsia que cura
David Carabén i companyia ja estan dalt de tot. S’ho han guanyat a pols, i ‘L’Ànsia que cura’ els consolida com a grup madur, segurs de si mateixos.  Insisteixen (i perfeccionen) el seu indie/pop que tan els identifica amb The National.
Cançons claus: La Brisa, La teva buidor, El corredor.

joan-dausa-on-seras-dema-portada-1Joan Dausà - On seràs demà
La cara pop d’ ‘On seràs demà’ amaga una essència fosca al darrere, manifestada a partir de les seves lletres. És el seu tercer disc en dos anys, que demostra la gran capacitat creativa de l’artista.
Cançons clau: Més enllà, On seràs demà?, En veu baixa.

10859539_10204677231665239_2078151276_nCesk Freixas - Protesta
El cantautor compleix deu anys als escenaris i ‘Protesta’ és la millor manera de fer-nos veure que la seva música està més viva que mai. El títol ens dóna pistes d’allò que ens explica, tot i que també té el seu costat més introspectiu.
Cançons clau: L’Arbre del demà, Brindo per tu, Imparables.

lkjañselivjñlejLax’n Busto - Essencials i Rareses
La mítica banda del rock català ha tornat amb aquest ‘Essencials i Rareres’. En un format de dos discs, un recull les "Essencials" i l'altre les "Rareses". No serà l'àlbum de l’any, però podreu recordar allò que els ha fet grans i escoltar 3 temes inèdits. Val la pena.
Cançons clau: Ballo, Faran de tu heroi, I Dream.

pau vallve - pels dies bonsPau Vallvé - Pels dies bons
Un dels discs més complets de l’any. Pau Vallvé, dins aquest aparent aspecte seré i calmat, amaga un àlbum profund i misteriós, que recorda els millors moments de Vetusta Morla o Radiohead.
Cançons clau: Benvingut als pirineus,  En càmera lenta, 17820.

sanjosex - festivalSanjosex - Festival
L’artista empordanès reapareix amb ‘Festival’, un disc que com el seu nom indica arriba carregat de melodies fresques i sovint, divertides. Tot i estar consolidat com a cantautor, Sanjosex fa un pas endavant musicalment i les cançons acaricien un bon grapat d’estils musicals.
Cançons clau: Festival Tom i Jerry, Llegeixo, The Catcher.

joan-colomo-la-filia-i-la-fobia-portadaJoan Colomo - La fília i la fòbia
El seu estil carismàtic l’ha convertit amb un dels cantautors referència dins el pop/indie català. Amb la ‘La fília i la fòbia’ torna a demostrar la seva facilitat en crear cançons senzilles però tremendament efectives.
Cançons clau: La fília i la fòbia, Màquina del temps, Dona negra.

gerard quintana i xarim areste - tothom ho sapGerard Quintana i Xarim Aresté - Tothom ho sap
Ja van estar junts a la darrera gira de Sopa de Cabra i la cosa va funcionar. Quintana s’ha trobat amb Xarim, una corrent d’aire fresc que ha tornat a motivar la seva creativitat. I l’ha portat al més alt nivell.
Cançons clau: 1000 preguntes, Negre o blanc, Ara o mai.

la-iaia - on es la magia

La Iaia - On és la màgia
Amb un catàleg d’influències immens, La iaia es treu de la màniga ‘On és la màgia’. Psicodelia i sintetitzadors navegant per davall de la veu que suavitza tot allò que s’escolta de fons.
Cançons clau: On ets Matilda?, L’ós, El cicle.

astd univers

Univers - L’estat natural
Triangulo de Amor Bizarro, Los Planetas i Sonic Youth. Però en català. La vessant més alternativa del rock d’aquest país. Prometen anys de bona música i distorsió.
Cançons clau: Travessant la llum del sol,  Minerals, Iceberg.

Silvia Pérez Cruz i Raúl Fernández Miró - Granada
El 2014 es recordarà per coses com aquesta. La fusió més profitosa que la música ha donat en molt temps. Disc passional, tendre i furiós a la vegada. Cada cançó que Silvia Pérez i Raúl Fernández presenten a ‘Granada’ és una petita obra d’art.
Cançons clau: Albert, Mercè, Corrandes d’exili.